Proterowy wachmistrz Opublikowano 16 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2016 Wydawało mi się, że dobrze wysłałem posta, ale coś chyba się nie pojawił, to napiszę jeszcze raz. Chciałem zapytać jak można zrobić w domu piwo mniej więcej jakie jak Budwejser Budvar, B: Dark Czech Dark Lager, Budweier? Jakiego chmielu trzeba użyć do produkcji? Słyszałem, że da się go zważyć taniej w domu niż kupić w sklepie, to prawda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ozzi Opublikowano 16 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2016 (edytowane) na forum znalazłem kilka receptur które może ci pomogą: http://www.piwo.org/topic/8936-dunkel-lager-jak/ lub: http://www.wiki.piwo.org/Bohemskie_Ciemne,_Jacek_Michna_(szop007) Jeśli uwarzysz w domu to cię to taniej wyjdzie, plus do tego satysfakcja że zrobiłeś je sam. Edytowane 16 Marca 2016 przez Ozzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 16 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2016 Wydawało mi się, że dobrze wysłałem posta, ale coś chyba się nie pojawił, to napiszę jeszcze raz. Chciałem zapytać jak można zrobić w domu piwo mniej więcej jakie jak Budwejser Budvar, B: Dark Czech Dark Lager, Budweier? Jakiego chmielu trzeba użyć do produkcji? Słyszałem, że da się go zważyć taniej w domu niż kupić w sklepie, to prawda? Nie powtórzysz tego piwa idealnie, ale uwarzysz coś na kształt jego. Jedyny problem, że potrzebne są stałe temperatury rzędu 8-10C do fermentacji tego piwa. Z tego co pamiętam w tym piwie były użyte Urquel Lager: http://www.wiki.piwo.org/Dro%C5%BCd%C5%BCe_Wyeast_2001_Urquell_Lager A chmiel ogólnie nie jest najważniejszą rzeczą w tym piwie. Poczytaj trochę o warzeniu piwa w domu bo widać że masz braki terminologii fachowej oraz jak robić piwo w domu. I tak da się uwarzyć go taniej niż w sklepie ale to zajmuje sporo czasu. Natomiast jak mówiłem wyżej nie uda Ci się zrobić jego idealnej podróbki - koncernówki mają to do siebie, że mają powtarzalność, w domu natomiast tego nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 16 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2016 teraz chcesz robić nie "ważyć" ? ile warek zrobiłeś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 16 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2016 https://hywelsbiglog.files.wordpress.com/2010/02/spm_a2569.jpg Z etykiety wynika, że słody pale ale, monachijski, karmelowy i jakiś palony (palone ziarno?). Chmiel Saaz. Ja przygodę z warzeniem zacząłem od chęci sklonowania innego czeskiego ciemnego piwa (Novopacki Special Tmavy) i wyszło smaczne ale całkiem inne. Powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się